Castigatorul concursului InfoSatelit

Castigatorul concursului InfoSatelit este un veteran al pasiunii noastre comune, dl. Flore Dan. Fericitul castigator al receptorului Optibox Gekko oferit de redactia revistei pentru perseverenta si realizarile sale este din comuna Gurasada, judetul Hunedoara. Iata in continuare scrisoarea care l-a desemnat pe castigator.

"Stimata redactie,

Ma numesc Flore Dan si sunt unul dintre numerosii impatimiti ai receptiei TV-DX. Locuiesc la Campuri Surduc, un sat din vestul judetului Hunedoara, la 12 km de limita cu judetul Arad.

Pasiunea mea pentru receptia TV la mare distanta a prins contur dupa 1982, cand TVR 1 si-a redus emisia la doar 2-3 ore pe zi, fapt care m-a impulsionat si pe mine, ca si pe sutele de mii de telespectatori din tara, pasionati, sa gasesc solutii pentru receptia televiziunilor din tarile vecine. Antenele Yagi nu dadeau rezultate decat cu ajutorul amplificatoarelor confectionate artizanal cu piese si componente (mai ales tranzistoare MOS) aduse din Occident prin contrabanda, pe care le cumparam la preturi piperate de la Arad ori Timisoara. Imi asigurau o receptie acceptabila: o antena in FIF, cu care prindeam televiziunea din Belgrad, programul I si 4 antene in UIF, legate sinfazic, prin care imi intra programul II iugoslav, cu amplificatoare confectionate pe plan local si perfectionate pe masura ce procuram componente mai performante.

Entuziasmul tineretii si gasirea bibliografiei necesare in diverse reviste straine de specialitate (articole traduse ulterior de cativa profesori binevoitori), ca si sprijinul altor entuziasti, m-au determinat sa trec de la FIF si UIF la SIF. Am reusit, deci, sa pun in functiune o instalatie TV satelit inainte de 1989.

Antena parabolica cu un diametru de 180 cm a fost turnata din fibra de sticla la CS Hunedoara, receiver-ul l-am construit impreuna cu fratele meu, Doru, iar convertorul l-am cumparat cu o suma consistenta. In total, am cheltuit peste 35.000 lei, ceea ce reprezenta circa jumatate din pretul unui autoturism Dacia, la vremea aceea.

In pofida costurilor foarte mari, in raport cu veniturile mele modeste, a efortului deosebit si a unor oprelisti din partea autoritatilor comuniste, in momentul cand ansamblul a devenit functional, satisfactia mea a fost deplina.

Dupa Revolutie, fiind in pas cu informatia din domeniu si avand libertatea de a cumpara componente din tara, de la magazinele de profil, fara nici o restrictie, am mers mai departe cu acest hobby al meu.

Astazi, la 57 de ani, ma pot lauda cu o instalatie multifeed cu 16 LNB-uri comandata prin intermediul unui comutator DISEQC SPAUN SUR 420F si 4 comutatoare DISEQC SPAUN SUR 411F. Mi-am completat "patrimoniul" si cu o antena toroidala, doua antene offset si o antena parabolica de 1,5 m diametru cu mecanism de rotire, functional intre 75 grade Est si 30 grade Vest.

Consider laudabila ideea dumneavoastra, Redactia revistei Info Satelit, de a ne da posibilitatea si noua, cititorilor revistei, sa ne facem publice unele realizari. Atasez fotografii ale antenelor mele. Inchei aici relatarea mea, dorind viata vesnica revistei Info Satelit si va salut!

Cu deosebit respect,

Dan Flore,

Campuri Surduc, comuna Gurasada, judetul Hunedoara”

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 06 Septembrie 2014
Număr revistă: