DVB-T2 în România. Tipuri de receptoare DVB-T2: Synaps T20, Amiko 8260+, Evo Xcombo+, Amiko A3 Combo

Scanare DVB-T2 in Romania

Subiectul trecerii de la televiziunea terestra analogica la cea terestra digitala nu este deloc unul nou. De 5 ani au functionat cu titlu experimental cele doua emitatoare DVB-T, cel de la Bucuresti si cel de la Paltinis-Sibiu, ani care au aratat fezabilitatea solutiei si cam atât! Evident, totul s-a facut sub presiunea directivei Europene care impunea ca în intervalul celor trei ani, 2012 pâna în 2015, toata Comunitatea Europeana sa renunte la transmisiile televiziunii analogice în favoarea celor digitale. Motivele care au stat la baza deciziei de trecere la digital sunt de natura tehnica: utilizarea mai economica a benzii de frecventa alocate televiziunii terestre si calitatea (potential) superioara a imaginii digitale. România a subscris la programul de tranzitie de la analogic la digital, dar din motive specific românesti legate de birocratie, lipsa de finantare si, nu în ultimul rând, lipsa de viziune a decidentilor, acest proces a început de-adevaratelea numai în ultimele luni, dupa termenul limita. Si cum noi, românii, ne consolam adesea prin proverbe... tot raul spre bine! S-a luat decizia finala de implementare a standardului DVB-T2, standard care asigura o mai buna utilizare a benzii de frecventa, favorizând astfel folosirea unor formate de imagine de tip HD. Decizia de implementare a retelei nationale de televiziune digitala terestra în standard DVB-T2 are totusi si unele consecinte mai putin placute: toate televizoarele moderne ale ultimilor 5 ani au tunere combinate DVB-C/DVB-T, dar numai televizoarele ultimei generatii suporta si DVB-T2! Iata de ce consideram oportun sa abordam tematica receptiei televiziunii digitale terestre DVB-T2 prin prisma echipamentelor dedicate: receptoare DVB-T2 si antene, în acest numar ocupându-ne de o serie de receptoare.

Receptoarele capabile sa receptioneze transmisii DVB-T2 disponibile pe piata româneasca sunt într-o gama larga si diversa ca pret si solutie constructiva. Principalele tipuri sunt: receptoare dedicate DVB-T2 cu chipset ALI (spre exemplu, Synaps T20); receptoare combo cu chipset ALI (spre exemplu, Amiko Mini HD, Mini HD Combo, 8260+ Combo); receptoare combo bazate Enigma2 (spre exemplu, Amiko Alien Triple, EVO X2+, EVO XCombo); receptoare combo bazate Android (Amiko A3 Combo).

Enumerarea si categorisirea de mai sus este de natura sa ne arate ca piata este pregatita sa ofere solutii problemei receptiei DVB-T2, solutii atât pe linia minimei rezistente si economicitatii extreme, cât si în directia care se adreseaza împatimitilor receptiei prin satelit (A3 Combo, EVO X2+ si XCombo sau chiar 8260+).

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 07 Septembrie 2015
Număr revistă: 
Categorie: