O realitate de zi cu zi numita Dongle

De o vreme încoace întâlnim frecvent pe forumuri sau în publicatiile tehnice referinte la Dongle, cuvânt menit sa desemneze un mic dispozitiv care se ataseaza unui calculator, televizor sau receptor satelit, dedicat realizarii unei extensii functionale a dispozitivului gazda. Principalele extensii functionale vizate de un Dongle sunt: functii de tip SmartTV, tuner DVB-C, tuner DVB-T/T2, adaptoare network Wi-Fi sau adaptoare network GSM, functii realizate cu si fara suportul soft al dispozitivului gazda. Conectarea unui Dongle la dispozitivul gazda se face folosindu-se fie un port HDMI (cazul televizoarelor), fie un port USB (cazul calculatoarelor si receptoarelor satelit). În cele ce urmeaza vom încerca sa detaliem un pic extensiile functionale realizate de cele doua categorii mentionate anterior.

Un Dongle conectat HDMI este de regula un mic calculator de sine statator, pe care ruleaza, cum altfel, un sistem de operare Android si care foloseste portul HDMI ca dispozitiv de iesire semnal video digital destinat unui televizor sau unui monitor de calculator.

Cazul adaptoarelor USB DVB-T/T2/C este unul care ne intereseaza în mod special. Un astfel de dispozitiv ofera utilizatorului noi functionalitati de tip SDR (Soft Digital Receiver), fie ca asta este în domeniul radioului digital terestru, al televiziunii digitale terestre sau al televiziunii digitale în cablu.

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 05 Martie 2015
Număr revistă: