Scurtă istorie a mariajului dintre DVB şi ARM

Literatura tehnică din domeniul hobbyului nostru este invadată de terminologie, de regulă prescurtări gen FPU, GPU, CPU, DVB, ARM şi acestea sunt doar cȃteva cu care ne întȃlnim frecvent, într-o limbă romȃnă care se "globalizează" şi cu ea odată şi spiritul nostru! Asocierea DVB-ARM este de dată relativ recentă, este din ce în ce mai prezentă şi ca urmare merită s-o explicăm pe înţelesul larg...

Epoca chipseturilor cu arhitectura ARM se suprapune oarecum peste cea a prelucrării de semnale digitale şi îşi are originile în tehnologia numita RISC (procesoare cu set redus de instrucţiuni) - un set redus de instrucţiuni maşină dar cu o putere de calcul excepţională implementate sub forma unui microcod. ARM (prescurtarea de Advanced RISC Machine) este o firmă britanică fondată în 1994, considerată azi ca una din marile contributoare la epoca modernă a tehnologiei de calcul. La începuturi, în anii '90, procesoarele ARM au fost cele pe care s-au bazat microcontrolerele care au asistat sau condus procese simple. Evoluţia ulterioară din domeniul comunicaţiilor digitale mobile, din anii 2000, le-a propulsat şi ridicat la un alt nivel, pentru ca în jurul anului 2009 să devină, odată cu apariţia sistemului de operare Android, vioara întȃi în lumea calculatoarelor specializate pe procesare de semnal digital... telefoane mobile, receptoare satelit, tablete, VR sau AI, totul se învȃrte în jurul celor mai sofisticate chipseturi bazate pe nuclee ARM.

Relaţia DVB (Digital Video Broadcasting - un set de standarde pentru televiziunea digitală) şi ARM este de dată recentă, cu începuturi ezitante, chiar cu chixuri tehnologice pe care în timp am avut ocazia să le cunoaştem.

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 03 Iunie 2017
Număr revistă: 
Categorie: