Televiziunea digitala terestra ar putea deveni realitate in Romania anului 2015

In cadrul licitatiei desfasurate la inceputul lunii iunie, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (care transmite in prezent programele TVR) a castigat trei dintre cele cinci licente de televiziune digitala terestra puse in joc, contra sumei de 1,02 milioane de euro taxa de licenta (pentru 10 ani, urmand sa intre in vigoare incepand cu 17 iunie 2015).

Prin intermediul primului multiplex in UHF„free to air” (multiplex = retea de statii care emit pachete de programe digitale, tv si radio, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate), Societatea Nationala de Radiocomunicatii are obligatia de a transmite FTA in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic, conform legislatiei audiovizualului. De asemenea, reteaua de statii va trebui sa asigure o acoperire de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la data de 31 decembrie 2016 (de precizat ca este singurul multiplex care are astfel de obligatii restrictive de acoperire). Aici ar urma sa fie difuzate televiziunile din portofoliul TVR si alti radiodifuzori care au licente terestre, spre exemplu, Pro TV, Antena 1, Prima TV, National TV sau Realitatea TV si care vor dori sa intre, contra cost, pe acest multiplex. Capacitatea luata in considerare de SNR va permite transmiterea a cca. 15-16 programe SD (desigur, se pot transmite si programe HD, dar fiecare program HD va ocupa locul a 3-4 programe SD).

Pentru celelalte doua multiplexuri adjudecate, Societatea Nationala de Radiocomunicatii va avea obligatia ca, pana la 1 mai 2017, sa puna in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare, acoperind practic toate localitatile importante din tara. Evaluarea SNR prevede aici o acoperire pentru peste 75% din populatia Romaniei.

Prin cele trei multiplexe castigate, SNR ar putea transmite in jur de 45 de programe in format Standard Definition (SD).

Din punctul de vedere al telespectatorului, acesta va avea nevoie de o antena de receptie UHF (tip Yagi) indreptata spre emitatorul din zona respectiva, precum si de un receptor DVB-T2/MPEG-4 (si de un televizor) sau de un televizor cu tuner DVB-T2/MPEG-4. Este dezirabil ca receptorul (sau televizorul) sa aiba si modul CI+ pentru eventualele programe criptate (doar primul multiplex va fi obligatoriu FTA, celelalte ar putea fi codate sau partial codate).

Cealalta companie care s-a inscris la licitatie, RCD & RDS, nu a castigat nici un multiplex.

In ceea ce priveste cele doua multiplexuri neadjudecate in cadrul licitatiei, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a declarat ca, in vara acestui an, va fi organizata o dezbatere publica cu privire la destinatia lor si, in functie de rezultatele consultarii publice, in toamna s-ar putea organiza o noua licitatie pentru acestea.

In Romania, procesul de tranzitie la emisia digitala terestra ar trebui sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Strategiei adoptate de Guvern. 

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 13 Iulie 2014
Număr revistă: 
Categorie: