Totul despre Campionatul European de Fotbal 2016: Echipele si grupele; O istorie a competitiei; Programul meciurilor; Unde ne uitam la TV

Fotbal 2016

În câteva zile începe un nou Campionat European de Fotbal. Sa începem cu o scurta istorie: desi ideea unui campionat european a fost lansata înca din perioada interbelica, ea s-a materializat doar începând cu 1958, când au început calificarile pentru prima editie, gazduita de Franta în 1960. Doar 17 echipe s-au înscris în preliminarii, între ele nu s-au numarat Anglia si Germania de Vest (Germania era pe atunci împartita în doua). Doar 4 echipe se calificau la ceea ce numim astazi "turneu final", având loc doar 4 meciuri, semifinalele, finala mica si finala mare. Prima editie a fost câstigata de Uniunea Sovietica în fata Jugoslaviei (2-1). De amintit faptul ca, în calificari, Uniunea Sovietica a câstigat prin neprezentare meciul cu Spania, care a refuzat sa joace cu URSS din motive politice. Cinci editii, din 1960 si pâna în 1976 s-au jucat în acest format redus, foarte departe de ceea este astazi aceasta competitie. Calificarile erau într-un sistem complicat, mai întâi se juca în grupe, apoi primele 8 echipe jucau tur-retur pentru a se califica în faza finala.

Pentru ca an de an numarul echipelor participante era tot mai mare, în 1976 se ajunsese la 32 de echipe, dar si pentru ca fotbalul devenise o afacere globala în care se miscau tot mai multi bani, în 1980 s-a trecut la sistemul de turneu final cu 8 echipe împartite în doua grupe. În acest format, în 1992 (Suedia), Danemarca a obtinut una dintre cele mai surprinzatoare victorii din istoria turneului, câstigând titlul dupa ce echipa a fost convocata de pe plaja, jucatorii plecând în vacanta, deoarece calificata era Jugoslavia. Însa din cauza razboiului civil, Danemarca a fost chemata în ultima clipa si a învins în finala Germania (2-0).

Spirala fotbalului vazut ca business îsi intrase în drepturi, asa ca, inevitabil, numarul echipelor a crescut la 16 în 1996 (Anglia a fost gazda). Apoi, în acest an, numarul echipelor a crescut la 24 (53 de echipe au participat la calificari).

Încotro mergem în anii care urmeaza? În 2020 campionatul va fi gazduit de orase din 13 tari europene, inclusiv Bucurestiul (practic nu va exista o tara gazda, dar finala se joaca la Londra), iar pentru 2024 înca nu avem o tara gazda (oficiali din Germania, Turcia, Olanda si Danemarca au evocat posibilitatea de a-si depune candidatura). Nu în urmatorii 8 ani, dar pe un interval mai lung de timp, probabil ne vom îndrepta spre un format cu 32 de echipe. Sa nu uitam ca se pregateste si extinderea numarului de echipe pentru Campionatul Mondial, de la 32 la 40 în 2026.

Mai multe detalii gasesti in revista tiparita. Comanda ACUM la telefon 0720.585.212 sau trimite FORMULARUL.

Publicat pe: 03 Martie 2016
Număr revistă: